Over de urbexfotograaf

Urbex-fotograaf  Wil Westerweel

Aanvankelijk was Wil een autodidactische "alleseter" maar al fotograferend merkte hij dat moderne architectuur en urbex-fotografie steeds meer zijn belangstelling kregen.  Het fotograferen van de vergane glorie is uiteindelijk zijn grote passie geworden.

Urbex-fotografie is een vorm van fotografie die de laatste jaren een groeiende belangstelling heeft gekend. Zo heeft  "schoonheid van het verval" buiten de kunst een rol van betekenis gekregen binnen de binnenhuisarchitectuur en is dit fenomeen ook steeds vaker te zien in de reclamewereld (meubels, kleding, muziekclips, etc).

Urbex is trouwens een afkorting van urban (beschaving ) en exploration (onderzoeken).

Vrijwel al zijn urbex-foto's werden gemaakt op verboden terrein, de zogenaamde "forbidden places". Hield hij zich netjes aan de regels dan had hij de meeste van deze foto's niet kunnen maken. Er wordt overigens nooit ingebroken; de vervallen gebouwen staan vaak vele jaren leeg, soms zelfs 5 tot wel 50 jaar, waarbij de natuur het nogal eens letterlijk overneemt;  struiken en klimop banen zich dan een weg door de verlaten panden; heesters groeien soms middenin een groot fabriekspand.

In het buitenland alleen al werden 500 verlaten, vervallen gebouwen waaronder boerderijen, ziekenhuizen, fabrieken, kastelen, hotels en kerken door de kunstenaar bezocht. Hij bezocht hiervoor Belgie, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Italie, Oostenrijk, Tsjechie, Slovenie, Kroatie, Polen en uiteraard Nederland.

Symmetrie, trappenhuizen, maar ook wel binnenvallend sfeer- of strijklicht naast  "stille getuigen" hebben daarbij zijn bijzondere interesse. Compositie, mooi licht, een niet alledaags standpunt en een passende toning spelen daarbij ook een grote rol.  Wil werkt alleen met bestaand licht; geen flits, filters, lampen of iets dergelijks. Er wordt ook nooit iets in scene gezet.

Maar boven alles is de foto voor Wil pas geslaagd als deze wat teweegbrengt bij de kijker.

Eenmaal teruggekeerd verdiept hij zich verder in de geschiedenis van de gebouwen die hij bezocht heeft zodat hij het verhaal achter de foto er ook bij kan vertellen.

Zijn leus : " take nothing but photos, leave nothing but footprints ".

Voor vragen over prijzen, afdrukmogelijkheden, max oplage van 9, etc kunt u altijd bij hem terecht via zijn mobiele nummer 06 37469218  of door hem te mailen op wilwesterweelfotografie@gmail.com